Συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για τις αλλαγές στη Δικαιοσύνη

Στην επίσπευση των διαδικασιών για τις αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης φαίνεται ότι προχωράει η κυβέρνηση, καθώς συνεδριάζει το μεσημέρι στη 1 το υπουργικό συμβούλιο, μετά την πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης για συναινετική επιλογή στη διαδικασία επιλογής, την οποία αρνήθηκε η Νέα Δημοκρατία.

Από χθες βράδυ ο Δημήτρης Τζανακόπουλος τόνισε πως η Ν.Δ. απέρριψε την πρόταση «για πολύ συγκεκριμένους λόγους γιατί θέλει να ακυρώσει τη διαδικασία της προεπιλογής, να την επανεκκινήσει και στη συνέχεια να επιλέξει εκείνα τα πρόσωπα που θεωρεί βέλτιστα» και επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει, καθώς «έχει το απόλυτο δικαίωμα να ασκήσει τις αρμοδιότητές της ως τη λήξη της θητείας της».

Μιλώντας στο κανάλι Open o κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε το γεγονός ότι είχε προηγηθεί η διαδικασία προεπιλογής στο κοινοβούλιο και τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, όπου η αξιωματική αντιπολίτευση ψήφισε ορισμένα πρόσωπα ανώτατων δικαστικών λειτουργών και κατήγγειλε ότι «η Ν.Δ. θεωρεί ότι μπορεί να χειραγωγήσει την ελληνική δικαιοσύνη».

Ο υπουργός εκτίμησε πως η Ν.Δ. νομίζει ότι μπορεί να χειραγωγήσει δικαστές γιατί υπάρχουν πάμπολλες ανοικτές υποθέσεις που την αφορούν και πως γι’ αυτόν τον λόγο δεν δέχεται τη συναινετική πρόταση, ενώ έκανε λόγο για προσβολή στα «ίδια τα πρόσωπα των ανώτατων δικαστικών που συμμετείχαν στη διαδικασία και συνολικά τη δικαιοσύνη».

Χθες το Μαξίμου τόνισε πως η κυβέρνηση παρά το γεγονός ότι έχει τη συνταγματική αρμοδιότητα αλλά και τη νομική υποχρέωση να προχωρήσει στον ορισμό της ηγεσίας της Δικαιοσύνης κάλεσε τη Ν.Δ. στο τραπέζι του διαλόγου για να βρεθεί συναινετική λύση.

«Οι μάσκες έπεσαν για τη ΝΔ. Δε θέλουν τη συναινετική επιλογή, δε θέλουν την τήρηση του νόμου και του Συντάγματος. Γιατί άραγε; Ποιος έχει λόγο να αρνείται τη συναινετική επιλογή; Και τι σχέση μπορεί να έχει αυτή η σπουδή της ΝΔ με τις ανοιχτές δικαστικές υποθέσεις στελεχών της;» σημειώνεται στην ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού.

Προηγήθηκαν αντιδράσεις από την αντιπολίτευση με την Φώφη Γεννηματά να δηλώνει -πριν την αρνητική απάντηση της Ν.Δ.- ότι «η διακομματική συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. ούτε αντιμετωπίζει ούτε διορθώνει τη θεσμική ακροβασία που επιχειρείται» ζητώντας να σταματήσουν «τα δικομματικά παιχνίδια με τη Δικαιοσύνη» και το ΚΚΕ να εκφράζει τη διαφωνία του με τον διορισμό της ηγεσίας των δικαστηρίων από την εκάστοτε κυβέρνηση, «πολύ περισσότερο όταν αυτό επιχειρείται να γίνει κατά την προεκλογική περίοδο και σε συνεννόηση μεταξύ των δύο κομμάτων. Γι’ αυτό το λόγο και στην πρόσφατη συνταγματική αναθεώρηση το ΚΚΕ κατέθεσε πρόταση για να αλλάξει το σημερινό απαράδεκτο καθεστώς».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί